KRALUPÁK

Cestování - sport - outdoor

LAOS, PERLA JIHOVÝCHODNÍ ASIE

VIENTIANE

PŮJČUJEME KOLA

Laos byla jedna ze dvou hlavních destinací našeho třítýdenního tripu po JV Asii. Nejjednodušší je se sem dostat letecky ze středobodu zdejšího vesmíru – z Bangkoku. Jako výchozí destinaci pro střed Laosu jsme zvolili hlavní město Vientiane. Na letišti vyplníš dva formuláře na víza, vysolíš 40 dolarů, pokecáš ve 4 okýnkách a jsi v zemi. Do centra jsme si vzali bus a bylo to úplně v cajku.

Laos

Přílet do Vientiane

Na ubytku jsme využili možnost půjčení kol zdarma. No,  byly to pěkný rachotiny, který bych v klidu nechal stát i v ČR u zábradlí a nikdo by se jich pravděpodobně nedotknul. Po prvních 200 metrech jsme taky museli hned jedno kvůli defektu vyměnit… Druhej pokus nicméně vyšel a my vyrazili na jídlo za pár kaček a pak směrem do centra. Na kole je prej prohlídka Vientiane nejlepší a nejautentičtější. No v místní dopravě je to bez helem a kvalitních brzd vcelku adrenalin, ale Asie žejo. Tady je chaos všude a nějak to prostě funguje.

Tvrdá měna

A jsme milionáři

Na kole je průzkum města nejlepší

Na kole je průzkum města nejlepší

HLAVNÍ PAMÁTKY

První hlavní zastávka byl oblouk Patuxai. Odtud jsme pokračovali po hlavní až k místnímu Watu (všechno, co vypadá jak chrám nebo náboženská památka:-D) – Pha That Luang. Po náloži chrámů v Bangkoku už nás příliš neokouzlil, ale zas to byla první náboženská stavba v Laosu, takže si nějaký kredit i tak vysloužila.

Stylový přivítání

Stylový přivítání

Začalo se pomalu šeřit, takže jsme to otočili zpátky. Na přilehlém náměstí probíhaly různý tanečky a érobiky za zvuku hlasité muziky z přenosných repráků. Obecně se tady s končícím dnem vyrojilo dost lidí a celý místo mělo dost dobrej vibe. Chvíli jsme si s nima v duchu trsnuli. Cesta zpátky byla žůžo labůžo, jelikož světla na kolech byly asi nějaký repliky, takže jízda ve zdejším divokým provozu se stala ještě větším survivalem než doposud. Už za tmy jsme dorazili zpět k oblouku, který byl osvětlený a fontána před ním začala působivý barevný a stříkací choreo. 

Oblouk

Oblouk Patuxai

Po vrácení kol (přežili jsme) vyrážíme na noční trhy. Vybrali jsme si jeden podnik na jídlo, ale nikdo si nás dlouho nevšímal, tak jsme nakonec vzali zavděk otravným týpkem, co nás lákal na mangový smoothiečko. Jedno nás stálo asi pade, takže celkem kilíčko a všichni maj radost a jsou spoko.

Chrám Pha That Luang

Chrám Pha That Luang

DOBRODUŽNÝ LAOS – VANG VIENG

NA KOLECH ZA JESKYNĚMI

Další den máme v plánu transport vanem do outdoorovýho centra Laosu – Vang Viengu. Van jsme domluvili v ubytku a když se naplní i dalšími turisty, je to asi nejefektivnější a nejlevnější varianta přesunu. Navíc fungujou dost spolehlivě. Zaplatíš a jedeš. Po dálnici dojíždíme až skoro před město. Tady končí a začíná klasická asijská silnice – mix asfaltu a hlíny. Ubytko máme ready hned na 10. takže opět využíváme ušetřenej čas a půjčujeme kola, tentokrát už nějaký horský. Bacha a má to už i kotoučový brzdy. Na mapě si uděláme itinerář a jedeme na průzkum zdejších vyhlášených jeskyní. Z šotolinový cesty brzy přejíždíme na dobrej offroad. Odbočka k první jeskyni Khan Kham nás dovede k vyschlýmu potoku a kolem je zarostlá džungle. Hm, tak nic. Druhej pokus o jeskyni (Khan Cave) končí v zarostlým lese, kde pomocí klacku odháním hady (prej je jich tu hodně a my samozřejmě nechceme umřít) a prosekávám se zelení blíž ke vchodu. I tady na nás čeká zklamání a na cestě zpět i jeden vyplašenej had. 

Klacek proti hadům

Klacek proti hadům

VYHLÍDKY TAKY DOBRÝ

Jeskyně nám nejsou souzený, tak měníme plán a jedeme směr k vyhlídce Viewpoint 3. Na mapy.cz ji poznáte tak, že jsme tam nahráli jako jediní fotku, takže budoucí návštěvníci to mají jako lákadlo i spoiler. Za odbočkou potkáváme skupinku dětí, který na nás křičí moneymoney a jako malý opičky se začínají blížit. Nic jim samozřejmě výchovně nedáme a pokračujeme dál. Za chvíli už cesta pro kola končí. Hážeme je někam do křoví a lesem po strmý pěšince začínáme stoupat. Nahoře je parádní dřevěná vyhlídka pochybný kvality a konstrukce na jejíž střeše řádí nějaký ďábelský zvíře, který se nám nechce ukázat. Ale bordel dělá slušněj, snad to není tygr nebo leopard. Chvíli se kocháme a pak radši mizíme, než si zdejší obyvatel půjde pro svačinu. Nikoho jsme totiž kromě dětí dole nepotkali. Jinak ale Viewpoint 3 rozhodně doporučuju!

Vyhlídka Viewpont 3

Vyhlídka Viewpont 3

Viewpoint 3

Viewpoint 3

KOUPAČKY V BLUE LAGOON

Výstup v tom vedru byl docela úmornej, takže nastal čas se taky vykoupat. Mimo početných jeskynních systémů se oblast Vang Vieng vyznačuje i několika jezírky s modrou vodou Blue Lagoon. Pro zjednodušení je místo různých názvů pouze očíslovali. Jako správní číselní nacisti jedeme nejdřív na Blue Lagoon 1. Před areálem dáváme skvělej oběd. Salát ze zelený papájy je ukázka toho, proč miluju jídlo v Asii. Frajerka tu papáju před náma oloupala a udělal salát. Předtím ji asi o kilometr dřív koupila u stánku u jiný babky, která ji utrhla kousek od cesty ve svý zahrádce. Prostě bio a udržitelnost lvl nekonečno. Laguna sama o sobě byla nádherná, ale vlastně to byl i slušnej bizár. Spousta pravděpodobně číňanů v plovacích vestách nebo s gumovými kruhy tady rajtovalo ve vodě a skákalo ze skokánků. Prostě z týhle přírodní perly udělali obyčejnej koupák pro neplavce. 

Blue lagoon

Blue lagoon 1

KONEČNĚ JESKYNĚ

Nad lagunou měla být další jeskyně, tentokráte to už podle lidí s čelovkama vypadalo nadějně. Po krátkym prudkym stoupání se dostáváme do impozantní obrovský jeskyně uprostřed níž je malej oltářek a k němu doléhá paprsek světla. Všude kolem spousta různě vejkejch stalagmitů, stalaktitů, no prostě krápníků. Jako ten první dojem byl neskutečně silnej. Celou jeskyni prošmejdíme jako v Prostřenu a jsme fakt nadšený. Díky čelovkám se dostáváme i do hlubších částí. Po cestě zpátky chytneme ještě krásnej západ slunce. Večer má již tradiční náplň – noční trhy a gastroturistika. V tý nejobyčejnější části, kde to prostě laoši vařej na koleni, objevuju gastronomickej majstrštyk – kososový kuličky plněný nějakou skvělou náplní. Nejlepší věc, mohl bych se toho užrat. Navíc to zase stále pár kaček. Večeři dáváme v restauraci, kterou jsme si vybrali dle toho, že před ní čarovala bába s grilem a tyčinkama. To nám přišlo jako dost autentická věc a zároveň značka kvalitní domorodý stravy.  Chvíli se ještě procházíme, zkoumáme nabídku místních turistických agentur a vytěžujeme nabízený místa. Hezky zadarmo a po vlastní ose, tak to máme rádi.

Jeskyně u Blue Lagoon 1

Jeskyně u Blue Lagoon 1

Vnitřek byl obrovskej

Vnitřek byl obrovskej

Západy slunce jsou tu v topu

Západy slunce jsou tu v topu

PŮJČUJEME MOTORKU

Horský kola jsou super. Když kolem tebe ale xkrát za den projedou čtyřkolky s turisty a zapráší ti hubu prachem, tak to v kombinaci s ne úplně kvalitními cestami a vzdálenostmi není úplně cyklistický porno. Další den si teda pro průzkum oblasti půjčujeme u paní domácí motorku. Je to starej křáp, je hnědá a nesvítí – dostává název Hnědka a byla to asi nakonec nejlepší motorka, co jsme měli v Asii půjčenou. První zastávka byla u Water Cave (Tham Nam). Tady jsme nafasovali obrovský gumy/duše a na nich se po šnurbáru vydali po říčce na průzkum jeskyně. Nakonec jsme chytli pasáž mezi dvěma „zájezdy“, takže jsem měli na tuto kratochvíli klid. Pár minut jsme v klaustrofobní jeskyni, kde by bez čelovek nebylo vůbec vidět, byli úplně sami a to začalo být i trochu scary. Tahle místní punkva byla super a celkově průzkum jeskyně stál fakt za to. Hned vedle jsme juknuli ještě do jeskyně Loup Cave. 

Naše hnědka

Naše hnědka

Na gumách do jeskyně

Na gumách do jeskyně

Na gumách do jeskyně

Na gumách do jeskyně

O kousek vedle je pak Blue Lagoon 4, kde bylo jen pár cizinců a žádný číňani ve vestách. Byla tady i parádní zipline, o kterou jsem si málem utrhnul koule, když jsem si nechal lano na podávání držadla mezi nohama až po místo, kde se držák zarážel. Ale jinak to tu byl skvělej chill skoro bez lidí a parádní refresh v dalším horkým dni. Přesouváme se do další díry ve skále – Angel Cave – cíli mnoha agenturních výletů. Je tu spousta lidí, jeskyně je vcelku nevkusně nasvícená a v porovnání s předchozími žádnej zázrak. Pozitivum byla místní reštyka, kde nám udělali dobrý jídlo a my z terasy mohli pozorovat křepčení kajaků dole na řece.

Blue lagoon

Blue lagoon 4

Blue lagoon 4

Blue lagoon 4

S jeskyněmi dnes končíme, ale barevných jezírek není nikdy dost. Na hnědce se přesouváme k Blue Lagoon 6. Po cestě máme trochu dobrodrůžo s místním skotem, který zatarasil cestu, ale síle dvaceti koní pod deklem naší dvoukolky neodolal. Po příjezdu na místo, kdy jsme nepotkali ani živáčka nás místo koupání čekal spíš urbex. Laguna vypuštěná, budovy kolem polorozpadlý a bídu celý scenérie dokreslovala polámaná tyrkysová gorila z kartonu. Tak tady asi už nějakej pátek žádný veselohry neprobíhaj. Nic, naštěstí těch lagun tu maj fakt dost, takže se vracíme na hlavní silnici aka prašnou cestu a valíme to k Blue Lagoon 3. Jelikož už bylo docela pozdě, tak tu bylo skoro liduprázdno. Přišla mi asi jako druhá nejhezčí z těhle barevnejch louží, takže ji určitě doporučuju. Navíc kousek od ní je zajímavá jeskyně Pha Boun Cave, která není úplně prostorná a můžeš se skrze ní prosoukat až k podzemnímu jezírku. Docela fajn zpestření i na to, že už jsme do žádný díry nechtěli.

Blue lagoon 3

Blue lagoon 3

Blue lagoon 3

Blue lagoon 3

EPICKÁ VYHLÍDKA NAM XAY

Čas ubíhal nekompromisně a my chtěli ještě stihnout západ slunce na asi nejvíc epický vyhlídce v oblasti Nam Xay. Zapálili jsme gumu, dali jsme hnědce napít a za pět minut dvanáct parkovali pod krpálem na vyhlídku. I když jsme lámali při výstupu rekordy (výstup trval asi 13 minut – segment na Stravě ukázal TOP 9 overall), tak jsme západ slunce nestihli. Nakonec to ale byla i tak paráda, jelikož tu aspoň bylo míň lidí a výhled nebyl o nic horší. Na petrobarevnym horizontu se vznášelo několik balonů a krajina se pomalu chystala spát. Nebyly ani fronty na must have fotky na vracích motorek, takže to vlastně vyšlo úplně epesně.

Nam Xay

Nam Xay

Nam Xay

Nam Xay

Nam Xay

Nam Xay

Po návratu do civilizace jdeme booknout vlak do další oblasti. Paňmáma řiká, že už je všechno plný, což nám trochu významně háže vidle do našich plánů. Zkusí ale prý zajet přímo na nádro a vyčarovat zázrak. Na nervozitu je nejlepší dlabanec, takže jdeme do víru maloměsta na večeři. Volíme zase jinou restauraci, kde si dáváme tradičně výborný jídlo. Jediný, co nám kazí dojem, je arogantní chování Číňanů k personálu. Těch je tady i díky poměrně nově vybudovaný železnici fakt spousta. Prostě Číňan si postavil za svoje prachy v Laosu koleje pro rychlovlaky, který sem dojedou až klidně z Pekingu. Díky tomu je tahle země tímto národem doslova šikanovaná, ale prachy jsou asi cajk, takže to místní asi zas tak moc nesere. Po návratu do ubytka nám paňmáma vítězoslavně předává lístky na vlak. Harmonogram nenarušen, heuréka! Před spaním ještě bojujeme s letenkama z Luang Prabangu do Bangkoku a pak dál do Phuketu. Jsou to na poslední chvíli vyděrači, ale nakonec se nám podaří je koupit aspoň na požadovanej termín.

Nam Xay, to je Laos

Nam Xay, to je Laos

Vstáváme brzy ráno a chceme ještě hnědku provětrat na východ slunce na Nam Xay, ale aktivní paní domácí ji pro sichr přes noc zamknula, i když jsme měli mít ještě nějaký hodiny v pronájmu. Nic jsme večer neřekli, takže naše blbost. Bereme teda tuktuk na vlakový nádraží. Za městečkem uprostřed pustiny leží obrovskej moderní vlakovej terminál, kde jsou kontroly jak na letišti. Prostě Číňan si tady pohonil ego, ale v kontrastu s typickým laoským městem to vypadá fakt bizarně.

Nádraží v Laosu

„Čínské“ nádraží v Laosu

LUANG PRABANG

JINEJ SVĚT

Za hodinu nás vlak vyplivne na dalším terminálu u města Luang Prabang, kterej je – světe div se – zase úplně někde v prdeli. Je tady milion tranzitů, tuktuků a nahaněčů, který jsou dokonale zkoordinovaný. Prostě věděj, že nemáš stejně jinou šanci, než jejich služby využít. V tranzitu se frajer postupně všech ptal na hotel, kam jedou, ale stejně na všechno odpověděl Downtown a vyhodil nás po půl hodině jízdy všechny až na jednoho na jednom a tom stejným místě. Naše ubytko mělo rozbitou vodu, takže nás převáží jinam, ale na Laos je to nakonec docela luxus, takže fér deal. Na první pohled je Luang Prabang v centru vcelku normální letovisko, který se dost podobá evropskýmu stylu. Hlavní promenády jsou obležený stylovými hotely a hotýlky, ulice jsou čistý a upravený a nevládne tu ani žádnej chaos. Dost nečekaný oproti Vang Viengu. Přes místního pohuňka si půjčujeme motorku, který sice vypadá o dost nověji jak Hnědka, ale moc se s ní nekamarádím. Hned při první příležitosti to při couvání napálim to do obrubníku. Povede se mi ještě jeden motofail, ale pak už se jakžtakž sžíváme a frčíme k vodopádům Tad Sae.

Převoz k vodopádům Tad Sae

Převoz k vodopádům Tad Sae

VODOPÁDY TAD SAE

Lodí nás převezou kousek proti proudu a pak už pokračujeme po svejch. Kupodivu jsme tu skoro sami, což nás dost baví a užíváme si to. Už úvodní kaskády působí krásně, i když je vidět, že vody je tu míň. Ale barva je nádherná a celkově to působí dost exoticky. Koupání odkládáme a pokračujeme podél říčky dál po proudu po stezce na další průzkum lokace. Prodíráme se džunglí a sem tam někoho potkáme. Na konci je spousta jezírek a menších vodopádů, všude jsou různý ptáci a všechno působí hrozně autenticky. U jednoho nádhernýho barevnýho jezírka jsme úplně sami a jdeme se konečně osvěžit a zaplavat. Je to jak z nějakýho National Geographic. Plaveš si úplně sám uprostřed džungle v jezírku a jen doufáš, že někde nevyplave nějaká anakonda nebo krokodýl, který tu samozřejmě nejsou 😀 Jsi prostě v divočině a ta je jen a jen pro tebe. Král džungle! Nádherný. Zevlíme tu dlouho, takže zpátky musíme kopnout trochu do vrtule, aby nám neujel poslední cháron přes řeku k motorce. Jsme tu úplně poslední, odjel už i personál. Ale loď tu naštěstí ještě jedna je. Zavíráme džungli a se západem slunce míříme na druhej břeh. Skoro za tmy dojíždíme zpátky do města. Po cestě zjišťujeme, že motorka nesvítí, ale naštěstí jsme to stihli už do osvětlený části, takže jsme nemuseli experimentovat s mobilem. Večer prozkoumáme oblíbený noční trhy, dáme si zas do čumáku místní jídla a těšíme se na další den.

Zákoutí za Tad Sae

Zákoutí za Tad Sae

Zákoutí za Tad Sae

Zákoutí za Tad Sae

Západ při zavíračce

Západ při zavíračce

Noční Luang Prabang

Noční Luang Prabang

VODOPÁDY kuang si

Brzy ráno snídáme a vyrážíme na motorbajku na asi nejpopulárnější místo celý oblasti – proslulý vodopády Kuang Si. Díky časnýmu startu doufáme, že předjedeme davy turistů v autech a autobusech. Vychází to, parkoviště je poloprázdný. Vodopády mají několik kaskád. Už při prvním kontaktu s vodou nám spadne brada. Neuvěřitelnej odstín pastelové modrý padá přes spousta různě velkejch kasdád do jezírek a zátiší. Vrcholem je monumentální vodopád jak z nějakýho fantasy. Jedna z nejhezčích věcí, co jsem kdy viděl! Džunglí vystoupáme až na jeho vrchol, kde je klidná říčka s cháronem. Prostě je tu týpek, kterej tě na fancy voru za pár zlatek poveze divočinou asi 200 metrů za roh a zpět. Ale na druhou stranu to byl vlastně super zážitek. Dole už začíná bejt živo a tak nastává správnej čas na koupačku. Tu si užíváme hned v několika lokacích a jelikož Číňani neuměj moc plavat a nejsou tu žádný vesty a kruhy, tak v tý vodě nás moc není, což je paráda. Sem tam ti palec ožužlá nějaká ryba, ale když si na to zvykneš, tak to vlastně dokreslí celej nádech exotiky. Je to prostě ráj! Nemůžeme se vynadívat a vynafotit.

Ráj pod Kuang Si

Ráj pod Kuang Si

Vodopády Kuang Si

Vodopády Kuang Si

Vodopád Kuang Si

Vodopád Kuang Si

Vodopády Kuang Si

Vodopády Kuang Si

Vodopády Kuang Si

Vodopády Kuang Si

SLONÍ SVATYNĚ A RÝŽOVÁ POLE

Cestou zpátky míjíme jednu z mnoha elephant sanctuary, který tu jsou. Ale v týhle zrovna podporujou i jízdu na slonech, což nám zrovna se spojením se sloní svatyní moc neštymuje, takže ji návštěvou rozhodně nepodpoříme. Vše si ale vynahrazujeme zastávkou v baru u rýžových plantáží, kde si dáváme kokosovej shake a pražený buráky s česnekem a citrónovou trávou. U toho ležíme v takovejch budlinkách a kocháme se výhledem na plantáže. Skvělý místo! Na závěr dne už v Luang Prabang stoupáme na Phou Si Mountain na západ slunce. Tenhle nápad mělo ale asi dalších x-desítek lidí. Západ s na řekou Mekong je fajn, ale ty davy to trochu kazí. 

Rýžové plantáže u baru

Rýžové plantáže u baru

Rýžové plantáže u baru

Rýžové plantáže u baru

Západ nad Mekongem

Západ nad Mekongem

Chrám v areálu královského paláce

Chrám v areálu královského paláce

CESTA NA LETIŠTĚ

Náš čas v Laosu se nachýlil ke konci, následující den je tedy věnován transportu do Bangkoku a pak přelet do Phuketu. Skvělej nápad, že si rozlučkově projdeme město a na letiště půjdeme pěšky, byl v tom vedru pěkná píčovina. Akorát jsme se zpotili jak prase a nadejchali prachu od všudypřítomných vehiclů. Nakonec je ale mise úspěšná a my dáváme týhle neskutečně krásný zemi, která nás fakt dost překvapila, pápá. Jeďte sem, než se to tady taky zmrší turismem, ještě není úplně pozdě, ale už je fakt nejvyšší čas! Laos je svůj, ale je boží!

Výše zmíněná místa s přesnou lokací na mapěMAPA ZDE 

Další cestovatelské tipy – ISLAND, TENERIFE nebo  ANDORRA

DÍKY LAOS!

DÍKY LAOS!

Příští u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KRALUPÁK

Šablona od Anders Norén