KRALUPÁK

Cestování - sport - outdoor

ZÁPADNÍ ISLAND, POLOOSTROV SNÆFELLSNES

VYRÁŽÍME NA POLOOSTROV SNÆFELLSNES

V Bulbasaurovi (tak jsem přejmenoval pro jednoduchost obec Búðardalur) jsme se rozhodovali, s volným dnem navíc, který nám v plánu zbyl. Tři dny to go a ty poslední 2 jsou jasný. Na stole byl výlet do Západních fjordů, kde je mimochodem i majestátní vodopád Dynjandi a nebo expedice na poloostrov Snæfellsnes s proslulým vodopádem Kirkjufellsfoss. Časově, logisticky a i rozumově nakonec zvítězil poloostrov Snæfellsnes, páč do Západních fjordů se jezdí hlavně za papuchálky a ty jsou v zimě stejně někde v čudu.

Ledovec Snæfellsjökull

Ledovec Snæfellsjökull

Nejdřív jsem si myslel, že to bude taková znouzecnost, ale nakonec nás tato lokace příjemně překvapila. První zastávka byla náhodná a to sice cca 10 km před vodopádem Kirkjufellsfoss, když jsem z okýnka spotnul jinej zajímavej wasrfál. Zastavili jsme na parkále a podél potoka šli na průzkum. V jednom místě dělal potok poměrně velkou mělkou tišinu, kde se cosi vlnilo. Po bližší kontrole jsme v mělké vodě uviděli obřího lososa, který ve strachu před námi pendloval od jednoho konce tůňky ke druhé. Měl to asi tak maximálně 10 metrů na 5 metrů, takže žádnej šlágr. Navíc jak nad tůní, tak pod ní byl potok úzkej, mělkej a plnej kamení, takže byl chudák dost v pasti. Můj nápad ho ulovit, byl shozen ze stolu.

Tůňka s lososem (není vidět)

Tůňka s lososem (není vidět)

Po chvíli špekulování, jak se sem dostal, jsme ho nechali být a pokračovali k vodopádu. Ten nás fakt příjemně překvapil, nebyl největší, nejvodnatější nebo nejepičtější, ale byl úplně bez lidí a měl svoje specifický kouzlo. Jmenoval se Grundarfoss a byl prostě dobrej!

Vodopád Grundarfoss

Vodopád Grundarfoss

Vodopád Grundarfoss

Vodopád Grundarfoss

NENÍ VODOPÁD JAKO VODOPÁD

Zato jeho věhlasný bratr Kirkjufellsfos, byl zaplaven lidma a vlastně byl vcelku nic moc. Holt fotoshop či luck v podobě polární záře udělaj svý. Bez těchto věcí je to jen obyč vodopád s divnou horou v pozadí.  Jako jasný, v porovnání s Mumlavským vodopádem je to epic, ale sem člověk jede s určitým očekáváním. Moc jsme se tady teda nezdrželi a dali si radši o pár kilometrů dál svačinu na pobřeží.

Vodopád Kirkjufellsfos

Vodopád Kirkjufellsfos

Vodopád Kirkjufellsfos

Vodopád Kirkjufellsfos

Pokračovali jsme do města Ólafsvík, kde byl zajímavej kostel s duhovou silnicí. Mají to tady vikingové rádi barevný. Jako dát LGBT barvy před kostely je asi nějaká speciální islandská úchylka, ale baví mě to. Za městem je další z řady vodopádů – Svöðufoss. Jako dobrej, ale už nám to začíná splývat. To takovej kostel s velice jednoduchým názvem Ingjaldshólskirkja, kterej má v pozadí ledovec Snæfellsjökull je jiná paráda. Zcela zastínil padající vodu opodál!

Kostelík ve městě Ólafsvík

Kostelík ve městě Ólafsvík

Vodopád Svöðufoss

Vodopád Svöðufoss

Vodopád Svöðufoss

Vodopád Svöðufoss

Kostelík Ingjaldshólskirkja

Kostelík Ingjaldshólskirkja

Našli jsme si další zajímavý bodíčky trasy, mezi něž patřil i výstup po schodech na sopku Saxhóll. Jo fakt, kovový rezavý schody ke kráteru sopky. Bizár a navíc nic moc, ale stály tu autobusy a dost aut, tak jsme se taky podívali. Objíždíme dál majestátní ledovec Snæfellsjökull a zastavujeme u krásného majáků Malarrif s útesy. Pěkný fotogenický místo a zase trošku něco jinýho.

Maják Malarrif

Maják Malarrif

JIH POLOOSTROVA

Celý jih poloostrovu Snæfellsnes je typickej členitým pobřežím, kde je spousta útesů a různých útvarů. Mezi ten nejprofláklejší patří Musargja Hole, což je defacto jakoby kamenný mostek s dírou dole, na kterým se každej musí vyfotit. Fotografové pak číhájí na pobřeží a čekaj, až se ve frontě na fotku dostane jejich objekt na řadu. Zlatej losos v potoce tvl.

Musargja Hole

Musargja Hole

Musargja Hole

Musargja Hole

Poslední zastávkou, byla pláž s tuleni. Díky blížícímu se západu slunce už na víc čas nezbyl. Na pláži bylo nakonec opět spousta lidí a žádnej tuleň. Ti nás z bezpečné vzdálenosti ve vodě pozorovali a bavili se pokusy je co nejlépe vyfotit. Občas nám dali čuchnout bližším připlutím, ale jinak na veškeré lidské osazenstvo házeli dobrej ignor. 

Okolí Musargja Hole

Okolí Musargja Hole

Tulení pláž

Tulení pláž

Den je u konce a my hledáme, kde spočinout. Romča najde parádní kemp s bydlením v budlinkách (dřevěné stylové domečky). Vřele doporučujeme, je to stylovka!

Budlinky

Budlinky

ITINERÁŘ DEN PO DNI, ISLAND PO VLASTNÍ OSE – MAPA ZDE

DALŠÍ ČLÁNKY O ISLANDU:

VÝCHODNÍ ISLAND, DIVOKÉ POBŘEŽÍ A FJORDY

JIŽNÍ A JIHOVÝCHODNÍ ISLAND, LEDOVÉ KRÁLOVSTVÍ

JIHOZÁPADNÍ ISLAND, KRÁLOVSTVÍ VODOPÁDŮ

SEVERNÍ ISLAND, AKTIVNÍ OBLAST JEZERA MÝVATN

JAK OBJET CELÝ ISLAND ZA 10 DNÍ

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Přidejte odpověď

© 2024 KRALUPÁK

Šablona od Anders Norén